piątek, 20 października 2017

Grillowanie jesienią

Sezon grillowy już się zakończył?
Bynajmniej. :)
Ostatnio pogoda dopisuje i mamy piękną złotą polską jesień. Spędzamy więcej czasu na dworze z dziećmi lub znajomymi i przy okazji możemy też coś pysznego przygotować na grillu. Nie ma to jak coś smacznego przekąsić na świeżym powietrzu. A gdy temperatura trochę spadnie, to stojąc wokół rozgrzanego grilla z pachnącym jedzeniem, odczuwamy wyjątkowa przyjemność.
Dawniej to właśnie jesienią najczęściej palono ogniska, na przykład podczas wykopków, gdzie pieczono ziemniaki lub przy okazji porządkowych prac w ogrodzie.


Jaki grill najlepiej sprawdza się jesienią?
O tej porze najlepiej korzystać z grilli gazowych. Dobrze jeśli jeszcze mają w wyposażeniu pokrywę. Pogoda jesienią bywa różna i potrafi się szybko zmieniać. Wtedy też możemy mieć problemy z rozpaleniem grilla węglowego ze względu na zmienny lub zbyt porywisty wiatr. Grill gazowy jest gotów do użycia niemal od razu.
Do wyboru mamy też grille elektryczne, które bez problemu możemy eksploatować, nawet gdy na zewnątrz sypie śnieg. Urządzenie takie są zazwyczaj niedużych rozmiarów i mieszczą się w każdej kuchni. Dodatkową ich zaletą jest też to, iż możemy z nich korzystać nawet gdy mieszkamy w bloku.
Duży wybór grillów oraz akcesoriów do grillowania znajdziemy np. na stronie http://www.top-grille.pl/.


Co można grillować jesienią?
Oprócz tradycyjnych kiełbasek i szaszłyków można też skorzystać z tego co przynosi nam jesień. Przepyszne są np. jabłka pieczone w folii, które wcześniej kroimy na 4 części i posypujemy cynamonem oraz cukrem trzcinowym.
Bardzo smaczna jest też grillowana dynia, którą możemy przyrządzić zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej lub też ostrej. Pokrojoną na kawałki dynię posypujemy cynamonem, którego smak świetnie uzupełnia smak dyni lub też przygotowujemy marynatę na bazie oliwy z dodatkiem czosnku oraz odrobiną soli.
Nie możemy też zapomnieć o cukinii, papryce i kukurydzy. Kukurydzę zawijamy w folię i polewamy oliwą oraz posypujemy koperkiem, a przed podaniem polewamy sosem sojowym.

A Wy co najbardziej lubicie jeść z grilla?

12 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam chyba wszystko z grilla do momentu aż pogoda pozwala to grilluje cały czas :) z pokrywą najlepiej się u mnie sprawdzają. Ale za rok pasuje kupić mi nowy grill :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pogoda nas rozpieszcza, wiec mozna przedluzyc sezon grillowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, nie pamiętam kiedy ostatnio byłam na grillu. Chyba kilka lat temu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój chłopak jest specjalistą od grilla ale o tej porze roku jeszcze nie grillowaliśmy :) właściwie czemu nie

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię potrawy z grilla, ale jesienią jeszcze nigdy nie grillowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że na jesiennym grilu jeszcze nie byłam, ale teraz mamy taką piękną i sloneczną pogodę, że z chęcią bym się wybrała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm, narobiłaś mi ochoty na te wszystkie warzywka z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym teraz takie pieczone jabłko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz rację, kiedy tylko pogoda piękna, grillujemy na całego. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moi rodzice mają grilla gazowego i jest naprawdę funkcjonalny, ale my z mężem jednak wolimy tradycyjny na węgielek :D I taki mamy w planach w przyszłym roku kupić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy komentarz i Waszą obecność u mnie :)