Świeżo
wyciskane soki stanowią najbogatsze źródło witamin (antyoksydacyjnych witamin
C, A, E), gdyż nie wymagają żadnych dodatków konserwujących.
Kto choć raz
spróbował takiego soku, wie, jaka jest różnica między tymi kupionymi w sklepie, a przygotowanymi w domu.
Również i tymi, na których widnieje napis 100% soku. Przede wszystkim od razu
jest inny smak, ale też samopoczucie, po jego wypiciu,
Dlaczego
tak się dzieje?
No
cóż, nawet jeśli na opakowaniu widnieje napis 100% soku, to od momentu jego wyprodukowania
do chwili spożycia, może upłynąć nawet i rok! By soki zachowały tak długą datę
ważności muszą przejść proces pasteryzacji. Polega on na podgrzaniu soku do odpowiednio
wysokiej temperatury, tak by zabić wszystkie ewentualne bakterie powodujące
szybsze psucie się produktu. Niestety, ten proces niszczy nie tylko bakterie,
ale i enzymy wspierające proces trawienia oraz narusza witaminy redukując ich
zawartość nawet o 70%.
Często też firmy tworzą koncentraty, które zostały wykonany z danego owocu lub warzywa. Jest
to taka gęsta pulpa, do której w czasie produkcji dodaje się wodę i w
ten sposób powstaje sok. Dodatkowo mogą być też dodawane do soku różne inne
substancje, choćby konserwanty.
Robiąc
sok samemu wiemy co do niego trafia, a przede wszystkim wykonujemy go ze świeżych
warzyw i owoców. Potrzebujemy jedynie odpowiedniego sprzętu do ich
przygotowania.
Na
https://www.meru.pl/ znajdziemy szeroką ofertę produktów, dzięki którym picie domowych, jednodniowych soków stanie się dla nas codziennością.
Możemy wybrać sokowirówkę
lub wyciskarkę.
Sokowirówki
działają szybko, dzięki silnikowi o dużej mocy. Spory otwór wsadowy i szybka
obróbka pozwala na wyciskanie dużej ilości owoców i warzyw.
Ich
wadą jest głośna praca, dużo części do czyszczenia oraz to, iż nie wyciśniemy
za jej pomocą soku z roślin liściastych.
Natomiast
wyciskarka daje nam możliwość wyciśnięcia soku z niemal każdego rodzaju warzyw
i owoców. Ma małe sitka, co ułatwia montaż i demontaż. Ale dłuższy jest czas
wyciskania soku, w porównaniu z sokowirówką.
Świeżo
wyciskane soki warzywno-owocowe to samo zdrowie. Pijąc je codziennie zwielokrotniamy
szansę na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składowników
odżywczych, np. wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, manganu, cynku,
selenu czy wielu innych
bioprzyswajalnych składników odżywczych.
Polecają je też specjaliści w
profilaktyce nowotworowej oraz w kuracjach chorób cywilizacyjnych. Badania
dowodzą ich ogromnego potencjału niszczącego zmutowane komórki. Antyoksydanty
niszczą i usuwają z naszego organizmu wolne rodniki sprzyjające starzeniu się i
mutacji komórek, zapobiegają rakotwórczemu działaniu powstających w przewodzie
pokarmowym nitrozoamin.
Badania
potwierdzają, że dieta bogata w świeże owoce i warzywa zmniejsza o około 40
proc. ryzyko zachorowania również na nowotwory jelita grubego, żołądka, jamy
ustnej, trzustki czy pęcherza.
Picie
świeżych soków pozwala nam też utrzymać wagę lub schudnąć oraz nawilżyć
organizm. Nie bez znaczenia jest też ich wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
A Wy
pijecie świeżo wyciskane soki?
Jakie
lubicie najbardziej i jakiego sprzętu używacie do ich przygotowania?
Uwielbiam świeżo wyciskane soki, są u mnie codziennością :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam świeżo wyciskane soki i marzy mi się wyciskarka wolnoobrotowa :) Póki co, muszę sobie radzić sokowirówką ;)
OdpowiedzUsuńmarzy mi się wyciskarka wolnoobrotowa :D ale także dobry blender :D niestety mam taki ręczny i jest dość słaby :( a z wyciskarek to mam tylko do cytrusów :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam soki :)
OdpowiedzUsuńLubię robić soki szczególnie latem kiedy owoców jest znacznie więcej. Używam wyciskarki wolnoobrotowej z Zelmera.
OdpowiedzUsuńJa od kilku dni piję takie soki i jestem zachwycona. Niestety nie zawsze mogę sobie na nie pozwolić, bo jednak wychodzi to dość drogo - ale raz na jakiś czas owszem.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię samodzielnie wykonać soki z marchewki i jabłka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam naturalne soki wyciskane:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie soki są najlepsze
OdpowiedzUsuńKiedyś chcialam kupic sokowirowke, ale z moim zapalem i tak by lezala, więc sobie odpuscilam :). Poza tym nie pije sokow:)
OdpowiedzUsuńmam sokowirówkę, kupiłam ją kilka lat temu z myślą o regularnym sokowaniu, dobrze, że mi o niej trochę przypomniałaś, teraz jest idealny moment aby ją wyjąć na wierzch i używać
OdpowiedzUsuńpijemy swiezo wyciskane soki zarowno z warzyw jak i z owocow :)
OdpowiedzUsuńTakie soki to samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńNic tak nie pobudza do działania jak świeżo przygotowany sok z pomrańczy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam soki swiezo wyciskane! Sa przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmy pijemy takie soki codziennie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie soki, ale nie mam ciepliwości do wyciskania
OdpowiedzUsuńI właśnie zaczęłam żałować, że nie mam już sokowirówki :( Wypiłabym sok z marchewki, jabłka i buraka :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, choć niestety nie piję ich codziennie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wyciskane soczki, na szczęście mam sokowirówkę tak więc nie mam większych problemów z tworzeniem fajnych i zdrowych koktajli
OdpowiedzUsuńLubię pić świeże soki z owoców i najczęściej po takie sięgam latem
OdpowiedzUsuńLubię takie soki, ale mało ich piję właśnie ze względu na to, że nie mam sprzętu. Może kiedyś to się zmieni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam świeże soki, więc chętnie spojrzę na stronę w poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu :)
OdpowiedzUsuńJa muszę kupić wyciskarkę do soków i przyrządzać sobie swoje mieszanki :D
OdpowiedzUsuńJa musze na nie uważać bo na wiele owoców jestem uczulona :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis Kochana ! My zawsze stawiamy na wyciskany sok , nie wyobrażam sobie życia bez niego . To idealna porcja witamin .
OdpowiedzUsuńBARDZO UDANY wpis, dokładnie taki jak lubię. Suche fakty, których nie znałam wcześniej, rzetelne informacje, a nie lanie wody. Powiem Ci szczerze, że zastanawiam się nad wyciskarką, dzięki której będę mogła pić zdrowe soki codziennie. Nawet z produktów, których nie lubię soki chętnie skonsumuję ;) Sokowirówki utleniają owoce i warzywa, wytrącając z nich witaminy, dlatego wolę wyciskarki ;) .
OdpowiedzUsuń